woensdag 2 juni 2010

Rumoer rond de hypotheekrente aftrek

Rumoer rond de hypotheekrente aftrek: wat betekent dit nu echt voor u?

De laatste paar weken is de discussie over de hypotheekrente aftrek in alle hevigheid in de verkiezingsretoriek losgebarsten. De, al dan niet aankomende, politieke leiders buitelen over elkaar heen om een mening, een idee of een proefballonnetje los te laten over dit onderwerp. De krantenkoppen zijn bepaald niet mals en veroorzaken veel onrust onder de huizenbezitters. En zeker onder diegene die de afgelopen 5 a 10 jaar over zijn gegaan tot de koop van hun (droom)huis of appartement.
Deze onrust is niet goed; niet goed voor de huizenbezitter, niet goed voor de makelaardij, niet goed voor de woningmarkt en uiteindelijk dus ook niet goed voor de schatkist.
De woningmarkt is gebaat bij een stabiele overheid met duidelijke standpunten over de financiƫle consequenties voor nu en in de toekomst. En dat is nu precies waar het momenteel dus aan ontbreekt.
Door de val van het vorige kabinet en de vervroegde verkiezingen liggen alle afspraken tussen politieke partijen weer open. En aangezien het regeren van een land over vele aspecten gaat worden alle onderwerpen weer tegen het licht gehouden. In het kader van het politieke snuffelen aan elkaar is het dan handig om gevoelige onderwerpen als de hypotheekrente aftrek alvast bespreekbaar te maken.
De basis van het gekibbel is dat de een vind dat het huidige systeem teveel voordelen oplevert voor een te kleine groep mensen, de ander wil dat men zich houd aan gemaakte afspraken in het verleden en ziet verder in de hypotheekrente aftrek een goed middel om het eigen woningbezit te stimuleren.
De partijen VVD en PVV hebben beiden in hun verkiezingsprogramma helder opgenomen dat het huidige systeem van hypotheekrente aftrek gehandhaafd blijft.
Het CDA heeft aangegeven dat er in principe niet aan het huidige systeem “gemorreld” mag worden. Op zich duidelijke taal, maar er blijft een klein gevoel van onzekerheid hangen.
Alle overige politieke partijen willen op een of andere wijze dat het systeem aangepast of beperkt wordt.
Deze beperking geldt dan met name voor een drietal elementen: de hoogte van de af te trekken hypotheek, de duur van de aftrek en het maximale percentage.
Dit zal moeten geschieden, in allerlei verschillende vormen en mogelijkheden, in een gewenningsfase tussen 2010 en 2040. Gemiddeld willen deze partijen in 22 jaar tijd de aftrek beperken tot maximaal 30% bij een hoogte van gemiddeld € 350.000,=.
In feite blijft er dus gewoon een hypotheekrente aftrek bestaan, alleen wordt deze in zoverre beperkt dat met name de mensen met een hoger inkomen en een duurder huis dit zullen gaan voelen in hun portemonnee.
We hebben echter genoeg tijd met zijn allen om te wennen aan het idee van een beperkte vorm van hypotheekrente aftrek. En eerlijk gezegd zijn we al aan het wennen want er zijn al een aantal zwaar beperkende maatregelen genomen in het verleden, zoals het feit dat men de overwaarde van de huidige woning geacht wordt te investeren in een nieuwe woning. Dat gedeelte is nu al niet meer fiscaal aftrekbaar.
De soep wordt dus niet zo heet gegeten, maar we moeten wel even heel voorzichtig blazen om te zorgen dat we ons niet alsnog eraan branden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten