zondag 4 april 2010

Hypotheekrente aftrek

Een blog gestart vanuit de angst voor de heren en dames politici in Den Haag. Ik ben als NVM-Makelaar werkzaam in de regio Haaglanden en zit dus dicht tegen de Haagse politiek aan. Althans: fysiek gezien dan. Want door de wijze waarop politici thans massaal bezig zijn met symbool politiek voel ik mij verder dan ooit afstaan van onze politici. Of moet ik het anders stellen: zij staan mijlenver van de realiteit van de dag. Gesteund door (top)ambtenaren die geen enkel besef hebben van de kracht van de crisis die de woningmarkt getroffen heeft, geen enkel besef van de problemen waarmee de ondernemer zich thans geconfronteerd ziet, worden in extreem kostbare overheidsgebouwen modellen en statistieken gemaakt en/of verzonnen die passen bij datgene wat hen uitkomt. De realiteit is echter heel simpel:
er is ook in Nederland jarenlang een beleid gevoerd waarbij men de ogen en oren heeft gesloten voor vele waarschuwingen: er zijn veel te veel en veel te makkelijk hypotheken verstrekt aan mensen die daar eigenlijk niet aan toe waren. Alle marktpartijen hebben hieraan meegewerkt, makelaars, taxateurs, banken, de NHG en bovenal de hypotheek intermediairs.
Wij hebben thans te maken met een moeizame, maar zich in stand houdende woningmarkt. Een woningmarkt die zeker niet sterk genoeg is om enige vorm van beperking van de aftrek van de hypotheek rente bespreekbaar te maken. De woningmarkt is namelijk in hoge mate afhankelijk van het vertrouwen van de consument; alle onderzoeken en statistieken ten spijt.
Heren en dames politici: de woningmarkt staat nu op een dun laagje ijs, net sterk genoeg om het te dragen. Als u daar thans een rugzak met zware bagage aanhangt, dan weet u de uitkomst: dan zakken we met zijn allen door het ijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten